Call centrum od 8:00 do 18:00
Obrázok recenzie Artróza – ako na efektívnu liečbu, ktorá vás zbaví bolesti

Artróza pre elimináciu bolesti a návrat pohyblivosti poškodeného kĺbu

Artróza patrí k najčastejším ochoreniam kĺbov. Jej typickým prejavom je deštrukcia chrupavky a tvorba kostných výrastkov. Zvyčajne je spojená s pribúdajúcim vekom, avšak nie je to pravidlom. V Sun Medical aj vám pomôžeme s liečbou artrózy prostredníctvom MBST terapie.

Artróza a jej príznaky

Artróza postihuje mužov aj ženy. Na jej vzniku sa podieľa viacero faktorov – metabolické, genetické, biomechanické aj biochemické. Ku kľúčovým činiteľom patrí aj nedostatok pohybu, nadváha, porucha biomechaniky chôdze a nadmerné preťažovanie kĺbov, čo vedie k ich poškodeniu. Artróza sa vyznačuje poškodením chrupavky (rozvlákňuje sa, príp. sa zúži jej priemer alebo na jej povrchu začnú vznikať trhlinky). V dôsledku toho sú postupne zasiahnuté aj kĺbové plochy, kosť pod chrupavkou, väzy a okolité svaly. V súčasnosti sa artróza delí na primárnu a sekundárnu. Pri primárnej nie je dôvod poškodenia úplne zrejmý, pri sekundárnej je známa príčina a zvyčajne je podmienená úrazom, iným ochorením či vrodenými vývojovými chybami.

Závažnosť artrózy

Artróza poškodzuje najmä malé kĺby, ako aj kĺby, ktoré sa podieľajú na nosení hmotnosti tela. Spôsobuje nedostatočnú funkciu kĺbu, čo vedie k obmedzeniu pohyblivosti a zároveň nepríjemnej bolesti. Ak je postihnutý bedrový kĺb, hovoríme o koxartróze. Gonartróza je častým synonymom pre bolesť kolena. Nodálna osteoartróza postihuje drobné kĺby nachádzajúce sa na prstoch na rukách a spondylartróza poškodzuje chrbticu (medzistavcové kĺby). Je potrebné dodať, že artróza nepostihuje všetky kĺby naraz, avšak môže sa postupne prejavovať na viacerých kĺboch.

V Sun Medical sme špecialisti na bolesti nôh, metabolické ochorenia kostí, športové a iné zranenia. Liečbu realizujeme formou magneticko-rezonančnej terapie MBST využívajúcej fyzikálne aspekty magnetickej rezonancie, ktorá je bezbolestná, bezpečná a bez vedľajších účinkov.

Artróza je ochorenie všeobecne známe ako opotrebovanie (ľudovo vydratie)  kĺbov, ktoré vzniká postupným opotrebovaním chrupaviek v kĺboch. Bolesti kĺbov a obmedzená pohyblivosť vážne znižujú kvalitu života pacientov.

Prvé artrotické zmeny začínajú už v dvadsiatke, v päťdesiatke ich už má väčšina z nás. Artrózou trpia asi 4 % dvadsaťročných, ale až 80 %  70 – a viac ročných ľudí. Existuje niekoľko ďalších faktorov okrem veku, ktoré podmieňujú a urýchľujú vznik  ochorenia -nadváha, nedostatok pohybu, určité činnosti či druhy športov nadmerne zaťažujúce kĺby, úrazy, ale významnú úlohu zohráva aj genetika. Pri artróze bolia nielen bedrové a kolenné kĺby, ale aj ramená, lakte, chrbtica, malé kĺby rúk, zápästia či palce na nohách. 


Chrupavka totiž pôsobí v kĺboch ako tlmič. Jej životnosť je však obmedzená, opotrebúva sa a stráca svoje vlastnosti. Podľa lekárov je artróza dôsledkom nerovnováhy správneho fungovania mechanizmu kĺbu, ktoré je spôsobené degradáciou chrupavky.

Magneticko – rezonančná terapia (MBST ® terapia)

Na liečbu artrózy sa používa niekoľko liečebných metód, avšak väčšina z nich je zameraná iba na príznaky ochorenia (bolesť) a nie na príčinu ochorenia (degenerácia chrupavky). Metód liečby samotnej kĺbovej chrupavky je však veľmi málo.

Jednou z najnovších a najmodernejších metód liečby je magneticko – rezonančná metóda rastu bunkových jadier (MBST terapia), ktorá využíva fyzikálne aspekty magnetickej rezonancie.

Cieľom MBST terapie je podporiť prirodzenú regeneráciu kĺbovej chrupavky  a následné zväčšenie objemu a hrúbky chrupavkovej vrstvy v kĺboch.

Na porovnanie s inými liečebnými metódami, MBST terapia rieši základné príčiny ochorenia, nielen jej symptómy. Liečba je založená na rovnakom princípe, ako je snímkovanie pomocou magnetickej rezonancie (MRI) – metódy umožňujúcej lekárovi generovanie obrazov mäkkých tkanív. MRI je v súčasnej dobe najpresnejšia a najmodernejšia diagnostická metóda. Jej terapeutický účinok sa prvýkrát dostal do povedomia lekárskej verejnosti, keď pacienti trpiaci artrózou zaznamenali, že ich bolesť ustúpila po tom, čo absolvovali vyšetrenie MRI. Tieto správy inšpirovali výskumný tím spoločnosti MedTec v Nemecku k ďalšiemu skúmaniu tohto javu a k vývoju  MBST prístroja a metódy  magneticko – rezonančnej terapie rastu bunkových jadier. Prístroje MBST terapie využívajú rovnaké fyzikálne zákonitosti ako snímkovanie pomocou magnetickej rezonancie. Jediným rozdielom je, že používané elektromagnetické polia sú oveľa slabšie ( približne 10 000 krát ). 

MBST magneticko – rezonančná terapia rastu bunkových jadier nemá žiadne vedľajšie účinky, je úplne bezpečná a bezbolestná.

Jediné centrum MBST terapie  na Slovensku sa nachádza v Leviciach na Ulici A. Kmeťa 39 (Sun Medical centrum), kde je každému pacientovi poskytnuté poradenstvo, konzultácia zdravotného stavu a liečba prístrojom MBST Kernspin.