Život bez bolesti kĺbov!

DLHOTRVAJÚCA BOLESŤ ČASTO OVLÁDNE CELÝ NÁŠ ŽIVOT. BOLESŤ NÁS OBMEDZUJE NIELEN PRI BEŽNÝCH KAŽDODENNÝCH ČINNOSTIACH, AKO JE PRÁCA V DOMÁCNOSTI, NAKUPOVANIE, HRA S DEŤMI, ALE MÔŽE DOKONCA UKONČIŤ NAŠE ŠPORTOVÉ AKTIVITY A ČASTO AJ POHYB AKO TAKÝ.  NAJVIAC SA VŠAK OBÁVAME TOHO, ŽE BOLESŤ OBMEDZÍ NAŠU PRACOVNÚ AKTIVITU, RESP. NÁS PRINÚTI ODÍSŤ Z PRÁCE ÚPLNE. TOTO SO SEBOU PRINÁŠA OBROVSKÝ STRES A ČASTO AJ VÁŽNE PSYCHICKÉ PROBLÉMY. AKO SA DÁ ŽIVOT V BOLESTI VRÁTIŤ K NORMÁLNEMU ŽIVOTU BEZ NEJ ?

Spýtali sme sa na to odborníčky MUDr. Soni Paule z Centra liečby ochorení pohybového aparátu.

Artróza – ako na efektívnu liečbu, ktorá vás zbaví bolesti

Artróza pre elimináciu bolesti a návrat pohyblivosti poškodeného kĺbu

Artróza patrí k najčastejším ochoreniam kĺbov. Jej typickým prejavom je deštrukcia chrupavky a tvorba kostných výrastkov. Zvyčajne je spojená s pribúdajúcim vekom, avšak nie je to pravidlom. V Sun Medical aj vám pomôžeme s liečbou artrózy prostredníctvom MBST terapie.

Artróza a jej príznaky

Artróza postihuje mužov aj ženy. Na jej vzniku sa podieľa viacero faktorov – metabolické, genetické, biomechanické aj biochemické. Ku kľúčovým činiteľom patrí aj nedostatok pohybu, nadváha, porucha biomechaniky chôdze a nadmerné preťažovanie kĺbov, čo vedie k ich poškodeniu. Artróza sa vyznačuje poškodením chrupavky (rozvlákňuje sa, príp. sa zúži jej priemer alebo na jej povrchu začnú vznikať trhlinky). V dôsledku toho sú postupne zasiahnuté aj kĺbové plochy, kosť pod chrupavkou, väzy a okolité svaly. V súčasnosti sa artróza delí na primárnu a sekundárnu. Pri primárnej nie je dôvod poškodenia úplne zrejmý, pri sekundárnej je známa príčina a zvyčajne je podmienená úrazom, iným ochorením či vrodenými vývojovými chybami.

Závažnosť artrózy

Artróza poškodzuje najmä malé kĺby, ako aj kĺby, ktoré sa podieľajú na nosení hmotnosti tela. Spôsobuje nedostatočnú funkciu kĺbu, čo vedie k obmedzeniu pohyblivosti a zároveň nepríjemnej bolesti. Ak je postihnutý bedrový kĺb, hovoríme o koxartróze. Gonartróza je častým synonymom pre bolesť kolena. Nodálna osteoartróza postihuje drobné kĺby nachádzajúce sa na prstoch na rukách a spondylartróza poškodzuje chrbticu (medzistavcové kĺby). Je potrebné dodať, že artróza nepostihuje všetky kĺby naraz, avšak môže sa postupne prejavovať na viacerých kĺboch.

V Sun Medical sme špecialisti na bolesti nôh, metabolické ochorenia kostí, športové a iné zranenia. Liečbu realizujeme formou magneticko-rezonančnej terapie MBST využívajúcej fyzikálne aspekty magnetickej rezonancie, ktorá je bezbolestná, bezpečná a bez vedľajších účinkov.

Artróza je ochorenie všeobecne známe ako opotrebovanie (ľudovo vydratie)  kĺbov, ktoré vzniká postupným opotrebovaním chrupaviek v kĺboch. Bolesti kĺbov a obmedzená pohyblivosť vážne znižujú kvalitu života pacientov.

Prvé artrotické zmeny začínajú už v dvadsiatke, v päťdesiatke ich už má väčšina z nás. Artrózou trpia asi 4 % dvadsaťročných, ale až 80 %  70 - a viac ročných ľudí. Existuje niekoľko ďalších faktorov okrem veku, ktoré podmieňujú a urýchľujú vznik  ochorenia -nadváha, nedostatok pohybu, určité činnosti či druhy športov nadmerne zaťažujúce kĺby, úrazy, ale významnú úlohu zohráva aj genetika. Pri artróze bolia nielen bedrové a kolenné kĺby, ale aj ramená, lakte, chrbtica, malé kĺby rúk, zápästia či palce na nohách.